Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Τι είναι η Μεταξοτυπία

Μεταξοτυπία είναι ένας τρόπος εκτύπωσης πολύ πιο παλιός από την Τυπογραφία και χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους Κινέζους για να εκτυπώνουν τα πολύπλοκα ιδεογράμματα. Πρόκειται για ένα μεταξωτό ύφασμα τεντωμένο σε τελάρο όπου αφού γίνει το σχέδιο με λιπαρά κραγιόνια ή μελάνια, επιστρώνεται στη συνέχεια με αραβική κόλλα, η οποία επειδή έχει σαν βάση το νερό δεν πιάνει στα λιπαρά μέρη του σχεδίου. Όταν πλύνουμε με διαλυτικό, θα ανοίξει το τελάρο στα σημεία που έχουμε σχεδιάσει και το χρώμα θα περάσει από το μεταξωτό ύφασμα αφού το πιέσουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα. 


Αν το πρωτότυπο έχει δύο ή περισσότερα χρώματα, τότε η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσες φορές, όσες και τα χρώματα, και τα αντίτυπα θα μπαίνουν στην ίδια ακριβώς θέση κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. 

Η παραπάνω περιγραφή είναι ακριβής, μόνο που αναφέρεται στην παιδική ηλικία της Μεταξοτυπίας.

Η Μεταξοτυπία σήμερα

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, εισβάλλουν στην αγορά νέα υλικά – κυρίως παράγωγα του πετρελαίου, P.V.C., πολυαιθυλαίνιο κλπ. – τα οποία απαιτούν εκτυπωτικές λύσεις.

Η Τυπογραφία, η Λιθογραφία και το σύστημα OFFSET, εξακολουθούν να έχουν ένα μόνο αντικείμενο: το χαρτί, και ο ορίζοντας των εφαρμογών τους έχει οριστικά κλείσει – άλλωστε ο τρόπος εκτύπωσης που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές, δεν προσφέρεται για νέα υλικά. Έτσι τα τελευταία 30 – 40 χρόνια η Μεταξοτυπία εξελίσσεται σε ένα εκτυπωτικό σύστημα με απεριόριστες δυνατότητες και η απλή διαδικασία

Που περιγράψαμε προηγουμένως γίνεται πολύπλοκη, πολύμορφη και ασυναγώνιστη.

Το μετάξι έχει πλέον αντικατασταθεί με το νάυλον και τον πολυεστέρα, τα ξύλινα τελάρα με μεταλλικά, η μήτρα για κάθε χρώμα σχηματίζεται με φωτογραφικές μεθόδους και η σπάτουλα κινείται μηχανικά, η εισαγωγή και εξαγωγή του υλικού ή του αντικειμένου που θα τυπωθεί γίνεται με αυτόματο τρόπο και η Μεταξοτυπία σήμερα είναι σε θέση να συναγωνίζεται σε ταχύτητα και ακρίβεια άλλες εκτυπωτικές μεθόδους, παρέχοντας επιπλέον ένα εκθαμβωτικό χρωματικό αποτέλεσμα.

 

Fespa - Digital Printing  

 Specialty Graphic Imaging Association

Εκτυπωσεις Μεταξοτυπιας Ελλάδος